DCC Sniffer

Voor het analyseren van de DCC signalen op de rails is het handig om te weten wat er precies wordt verstuurd. Ik heb al eens de hele simpele oplossing (en die werkt ook!!) gebruikt op basis van een geluidskaart, via de OpenDCC website is nu ook een hardware sniffer beschreven.

Deze heb ik nu even snel in een experimenteer board gestoken, en zie daar. Ook deze schakeling werkt perfect! Het mooie van deze schakeling is dat er diverse filters tussen de diverse dcc telegrammen ingesteld kunnen worden. Zo is het mogelijk om alleen pakketjes naar lok decoders te zien, of alleen railcom pakketten.

E.e.a. wordt zichtbaar gemaakt via de seriele poort van je PC of via een USB poort. Ik schat dat ik ongeveer 7 euro aan onderdelen kwijt zou zijn geweest om deze schakeling na te bouwen.

Met een aanvullende interface (een max485) is het ook mogelijk om een xPressNet bus te sniffen! Hiervoor is dan wel een andere firmware noodzakelijk.

Wil je deze schakeling ook bouwen maar kun je de chips niet programmeren? Neem dan via de mail contact op aub.

http://www.piksov.com/pictures/SV401912_s.jpg   http://www.piksov.com/pictures/SV401911_s.jpg
Op het breadboard van links naar rechts: een voetje voor de 5 volt voeding, een opto coupler voor ontkoppeling met het DCC signaal, een MEGA162 op 16 Mhz als hart van de schakeling, een voetje voor m'n JTAG interface (de AVR Dragon ligt erachter) en een max232 met een aantal elco's voor de rs232 interface.
 
Hier alleen de sniffer op het breadboard. Het groene ledje brand om aan te geven dat de sniffer actief is, alle dcc pakketjes die ontvangen worden en die aan de filters voldoen worden naar de PC gestuurd.
http://www.piksov.com/pictures/SV401910_s.jpg    
Communicatie naar de PC gaat via de seriele poort (of via USB poort).