OpenDCC

OpenDCC is een zogenaamde 'open' DCC centrale. Dit is een project van Wolfgang Kufer uit Duitsland.

'Open' wil zeggen dat hij alle onderdelen vrijgeeft onder een GNU licentie. Programma code en electronische schakelschema's zijn allemaal beschikbaar onder deze licentie. Dit project kun je voor eigen gebruik zonder licentiekosten nabouwen.

Ik heb besloten om deze centrale ook zelf na te gaan bouwen. Hiertoe heb ik eind oktober 2007 een order bij Wolfgang Kufer geplaatst voor zowel de print van de centrale alsook 2 * de print voor de open decoder. Binnen 5 dagen na betaling was er een pakketje uit Duitsland met als inhoud enige keurige doorgemetaliseerde printen.

http://www.piksov.com/pictures/SV400324_s.jpg   http://www.piksov.com/pictures/SV400326_s.jpg
De complete centrale bestaat uit 4 printjes. De grote hoofdprint bevat de micro controller, de rs323 interface en het booster gedeelte. Op de iets kleinere print worden 3 s88 interfaces geplaatst. De beide kleine printjes bevatten straks leds en druktoetsen voor kortsluitmeldingen enz.
 
Dit zijn 2 Open DECODER printjes. Op basis van deze printjes kun je diverse decoders bouwen, allen op basis van hetzelfde decoder platform. Zo kun je een wisseldecoder, een seindecoder of een servo decoder bouwen. Voor de toekomst staan er nog verschillende andere mogelijkheden geplanned, zoals een stappenmotor decoder. Wil je zelf iets anders? Geen probleem: als je de kennis in huis hebt kun je zelf je eigen decoder maken want alle programma voor de decoder is beschikbaar.
http://www.piksov.com/pictures/SV400327_s.jpg   http://www.piksov.com/pictures/SV400328_s.jpg
Het hart van de Open DECODER is een AVR controller. Voor de versie 2 hadware is dat een Mega8515 is smd formaat. Dit soort ic's is zelf nog te solderen. Om het mezelf niet al te moeilijk te maken heb ik een 0.4 mm soldeerstif gekocht voor mijn WELLER WTCP-S soldeerstation. Hiermee zijn SMD IC's goed te solderen
 
De kleine onderdelen voor de OPEN DCC centrale: weerstanden, diodes en condensatoren en een aantal mechanische onderdelen. Uit eigen voorraad komen hier nog een aantal ic-voetjes, een ATMEL MEGA32, een MAX232 en wat ander klein spul bij. De dubbele H brug L6206N heb ik bij Wolfgang Kufer betrokken.
http://www.piksov.com/pictures/SV400361_s.jpg   http://www.piksov.com/pictures/SV400359_s.jpg
Een paar avondjes solderen levert dan de volgende print op. De plekjes die leeg zijn op de print zijn voor onderdelen die ik niet nodig heb: een usb poort, een jtag interface, een ICSP interface of een RS232 programmeer interface. De S88 print is nog NIET gemonteerd, dat moet binnenkort nog maar eens gebeuren!
 
Het frontpaneel. Op dit moment allleen nog maar 4 ledjes gemonteerd. Van links naar rechts achtereenvolgens: PROG, STOP, GO en RS232. Voor STOP en GO kunnen ook nog 2 druktoetsen geplaatst worden.
http://www.piksov.com/pictures/SV400358_s.jpg   http://www.piksov.com/pictures/SV400362_s.jpg
Hier een compleet overzicht van mijn test opbouw. OpenDCC print aangesloten op een stukje flexrail en een Fleischmann Piccolo E94 met LENZ GOLD decoder. De seriele kabel gaat naar mijn computer.
 
Via de seriele verbinding kun je met behulp van bijvoorbeeld hyperterminal commando's geven aan OpenDCC. Hiervoor is in OpenDCC het Intellibox taaltje beschikbaar. Eventueel kun je ook het Lenz protocol activeren.
http://www.piksov.com/pictures/showdcc_s.jpg    
Wil je het protocol volgen wat op de rails staat gebruik dan b.v. ShowDCC. Dit stukje freeware + 3 weerstanden en 2 diodes en een geluidskaart in de pc zijn voldoende om bovenstaand plaatje te laten zien.