Fleischmann Piccolo Wissels Inside & Repair

Ik gebruik het Fleischmann railsysteem met bedding. Voor dit systeem zijn normale en meegebogen wissels verkrijgbaar in een linker en een rechter variant.

De oudere wissels hadden nog geen geleidend hartstuk, het hartstuk is van kunststof. Hierdoor blijven sommige -korte- lokomotieven wel eens hangen op een wissel. Wil je dat niet dan kun je de nieuwere wissels overwegen, deze wissels hebben een metalen hartstuk, waarbij de wielen dus ten allen tijde contact maken met de (electrische) rails. Althans dat is het verhaal...

Ik had heel veel gedoe met de wissels met geleidende hartstukken. De polariteit van het hartstuk moet meeschakelen met de stand van het wissel. Uiteindelijk maakten sommige hartstukken HELEMAAL geen contact meer, dat is nog veel erger dan bij de oude wissels. Hier een reportage hoe de wissels van binnen zijn opgebouwd en hoe je de wissels kunt repareren.

Als eerste 3 foto' s van de oude wissels. In m'n schaduwstation gebruik ik deze wissels om ze open te rijden, dat scheelt een aandrijving per wissel. Wissels met een geleidend hartstuk kun je NIET open rijden, als het wissel niet in de juiste stand staat dan krijg je op het wissel een kortsluiting.

De andere foto's zijn van een wissel met een geleidend hartstuk. Tijdens de inspectie bleek dat de contacten die gebruikt worden om het hartstuk om te schakelen helemaal geoxideerd waren. Even schoonvegen met een glasvezel pen en de boel is weer op orde. Daarna alle onderdelen weer terug plaatsen in het wissel.

http://www.piksov.com/pictures/SAM_0552_s.jpg   http://www.piksov.com/pictures/SAM_0554_s.jpg
Hier een wissel zonder geleidend hartstuk.
 
Hier datzelfde wissel maar nu van de binnenkant. Pas op bij het openen, het gebogen veertje hier op de foto staat onder spanning als het in het wissel zit, en springt dus zo weg en dan ben je het kwijt.
http://www.piksov.com/pictures/SAM_0556_s.jpg   http://www.piksov.com/pictures/SAM_0558_s.jpg
Hier alle zijn alle onderdelen uit het wissel genomen. Links zie je 2 schakelcontactjes die het wissel denkend kunnen maken.
 
Hier een denkend wissel van binnen. Alle onderdelen zitten op de juiste plaats nog in het wisselů ook het veertje.
http://www.piksov.com/pictures/SAM_0559_s.jpg   http://www.piksov.com/pictures/SAM_0560_s.jpg
Hier ingezoomd op de contacten voor het denkende wissel (volgens mij het linker deel) en de hartstuk polarisatie (het rechter deel). De contacten bestaan uit 2 stukjes metaal bovenop elkaar.
 
Hier zijn de boosdoeners, het bovenste en het onderste contact op de foto. Als je goed kijkt zie je dat ze helemaal zwart zijn van de oxidatie/roest vorming. Dat is heel eenvoudig op te lossen door ze even met een glasvezel pen te bewerken. Dan zijn ze zo weer schoon functioneert het wissel weer!
http://www.piksov.com/pictures/SAM_0561_s.jpg   http://www.piksov.com/pictures/SAM_0566_s.jpg
Hier alle onderdelen uit het wissel. De contacten in het wissel zijn mooi schoon.
 
Hier zijn de contacten weer op zn plek gelegd. Beide contacten zijn dubbel uitgevoerd. De contactje die bij mij zwart waren (die met de puntjes) moeten als eerste, daarna de contactjes die nog schoon (zonder puntjes) waren er bovenop plaatsen.
http://www.piksov.com/pictures/SAM_0568_s.jpg    
Hier zit alles weer op z'n plek. Voorzichtig het dekseltje weer terugplaatsen, oppassen voor het veertje.